fbpx

Iubirea

Iubirea este o forta de gravitatie care ne face sa ne simtim atrasi unii de altii, o libertate care ne da aripi si singurul “lucru” pe care il avem cu atat mai mult cu cat il oferim.

Partea I

Toate emotiile se afla intr-o stransa conexiune cu iubirea. Tot ceea ce exista este direct sau invers proportional cu ea.

Iubirea este o forta de gravitatie care ne face sa ne simtim atrasi unii de altii, o libertate care ne da aripi si singurul “lucru” pe care il avem cu atat mai mult cu cat il oferim. Ea este Sursa din care se naste recunostinta, bucuria, respectul, fericirea, implinirea, curajul, sanatatea, abundenta si iertarea.

Cand incepem sa ne iertam propria imperfectiune, propriile neputinte si reactii nedorite incepem sa ne iubim cu adevarat si sa ne permitem sa experimentam toata gama de emotii, de la bucurie la tristete, fara a ne judeca.

Iubirea  incepe cu noi si se naste in interiorul nostru

Exista acea idee ca a te iubi inseamna a fi egoist. Am facut diferenta intre iubirea de sine si egoism atunci cand am inceput sa ma iubesc cu adevarat: atunci cand credeam ca merit mai putin, fara frica si neconditionat.

Mare parte din sistemul de emotii o dobandim in primii ani de viata, atunci cand ne formam sistemul de perceptii despre mediul exterior si cand multe emotii devin automate, adica se stocheaza undeva in subconstient. Asadar mare parte din ceea ce simtim mai tarziu sunt emotii copiate de la persoanele din jurul nostru.

Atunci cand suntem iubiti de catre partener, sentimentul de insemnatate se consolideaza. Ne gandim ca daca suntem iubiti inseamna ca suntem mai valorosi.

Chiar si DEX-ul defineste iubirea ca pe un sentiment de dragoste fata de o persoana, ca pe un sentiment de afectiune pentru cineva sau ceva.

Nu se aminteste nimic despre dragostea fata de propria persoana.

Si uita asa linistea, bucuria si respectul de sine ajung sa depinda de iubirea venita din exterior. Altfel spus, modul in care noi experimentam viata si iubirea in interiorul nostru ajunge sa depinda de factori exterior, facandu-ne sa simtim ca suntem   lipsiti de putere…

…cand de fapt realitatea este ca dragostea autentica izvoraste din noi. Cu cat suntem mai plini de iubire cu atat putem oferi mai multa iubire celor din jurul nostru.

De-a lungul vietii mele societatea, parintii, scoala, DEX-ul (cand vine vorba despre a defini iubirea), mi-au atras atentia in exterior. Experienta mi-a demonstrat ca iubirea se naste in interiorul meu si ca iubirea de sine face posibila iubirea de viata si de oameni. Am inteles ca pentru asta este nevoie de atentie in interior si de o educatie care sa incurajeze descoperirea de sine… si astfel am inceput sa imi dedic timpul, atentia si energia spre a descoperi cum functioneaza gandurile si emotiile mele, astfel incat  sa ma cunosc pe mine si sa fiu capabila sa imi dezvolt inteligenta emotionala si sa imi optimizez comportamentul fata de cei din jur.

Am ajuns astfel sa descoper Bali, Insula Iubirii. Am descoperit aici cum traiesc si cum gandesc balinezii caracterizati prin hinduismul diferit de cel traditional, cu numeroase influente budiste si cum pentru ei mai presus de latura materiala exista partea nevazuta, spiritul. Am observat cum percep ei emotiile, cum acorda respectul cuvenit fiecareia dintre emotii si cum nu se ataseaza de vreuna, lasandu-le sa treaca si lasandu-se sa le experimenteze pe toate. Am invatat de la ei cat de importanta este intentia cu care actionezi si ca actiunile se nasc din iubire sau din frica. Liberul arbitru ne da fiecaruia libertatea de a alege.

Am avut onorea sa cunosc vindecatori din Peru si sa le observ iubirea fata de tot ceea ce este, de la Mama Pamant pana la Tatal Cosmos. Dincolo de simbolistica m-a fascinat capacitatea lor de a iubi ceea ce inteleg si ceea ce nu inteleg, fara a incerca sa eticheteze drept bun sau rau. Am invatat de la ei o lectie tare pretioasa care m-a ajutat sa ma iubesc mai mult si anume aceea ca un lucru nu trebuie sa fie complicat pentru a fi valoros. Lucrurile simple si pe intelesul oricui sunt extrem de puternice si valoroase.

Pe acest drum al cunoasterii interioare mi-am dat voie sa fiu creator. Pentru a-mi imbratisa teama de a gresi am inceput sa pictez. In acest proces am inceput sa observ cum din linii si forme pe care initial le consideram gresite rezultau creatii minunate. Altfel spus cand mi-am dat voie sa fiu imperfecta am inceput sa ma descopar si sa ma iubesc mai mult.

Iubirea vindeca

Gandurile, emotiile si cuvintele declanseaza o chimie in corpul nostru. Fiecare gand, traire si emotie este o forma de energie care vibreaza pe o anumita banda si care are o valoare masurabila. Celulele corpului urmeaza campul predominant al energiei si astfel sanatatea corpului nostru ajunge sa fie influentata de gandurile si de emotiile noastre.

Am inceput atunci sa cultiv iubirea in interiorul meu pentru ca am constientizat ca ea face posibila nu doar acceptarea a ceea ce nu putem schimba ci si constientizarea faptului ca lucrurile se intampla spre binele meu si ca in spatele unui lucru negativ exista o lectie extrem de utila, care m-a ajutat sa devin cine sunt.

Sigur ca desi constientizez toate acestea observ si accept lipsa perfectiunii. Iubirea ca stare continua este totusi foarte rara.

Am inteles ca nimic nu este separat. Odata inteleasa aceasta idee am ajuns sa fiu mai permisiva si sa inteleg ca nu poti iubi pe cineva daca nu te iubesti pe tine si ca binele altuia este si binele tau… De ce dovezi mai avem oare nevoie pentru a intelege asta?

Creierul nostru, vazut microscopic arată ca un cer înstelat, vasele de sange au structura fulgerelor de pe cer, amprentele noastre sunt similare cu cele ale copacilor  iar ceea ce traim in aceste clipe este o dovada vie a faptului ca modul maselor de a gandi si de a actiona ne influenteaza pe fiecare dintre noi. Nimic nu este separate iar ceea ce ne leaga este iubirea.

Iisus a promovat iubirea ca fiind solutia universala

Albert Einstein care spunea ca exista o forta extrem de puternica pentru care stiinta nu a gasit o explicatie formala. Este forta care include si guverneaza totul. Este chiar in spatele oricarui fenomen care are loc in Univers. Aceasta forta universala este iubirea.

“Iubirea e Dumnezeu si Dumnezeu este iubire. Ne este frica de iubire deoarece este singura energie din Univers pe care fiinta umana nu a invatat sa o controleze dupa vointa sa. Daca vrem sa salvam lumea si fiecare fiinta ce traieste, atunci iubirea este unicul raspuns.” (Albert Einstein, intr-una dintre scrisorile donate in anii 1980 de Liesr, fiica lui, Universitatii Ebraice din Ierusalim)

Pe masura ce ne oferim tot mai multa iubire, accesam tot mai multa putere interioara care ne ajuta sa avem un corp sanatos si o viata frumoasa, presarata cu tot mai multe momente fericite. Nu am niciun dubiu ca asa este si sunt recunoscatoare pentru ca viata ma pune in situatii care sa ma faca sa inteleg tot mai mult lucrul acesta.

Dincolo de carti, studii, stiinta, maestrii si idei geniale, ceea ce experimentam este singura sursa cu adevarat de necontestat pentru fiecare dintre noi.

Din experientele mele se naste cea mai puternica lectie pentru mine – lectia iubirii. Ea spune ca atunci cand ne iubim pe noi nu putem face rau nimanui si totul in jurul nostru se intampla pentru binele nostru cel mai inalt.

Grafica realizata de catre iubitul meu, talentatul Marius Tudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.