Conținem întuneric și lumină, facem bine și rău și oricât de mult încercăm să negăm această dualitate ea există aici, pe Pământ. Momentul în care acceptăm lucrul acesta este momentul în care accesăm mai multe resurse pentru a ne observa pe noi și pentru a începe să devenim din ce în ce mai mult creatori ai vieții pe care ne-o dorim și din ce în ce mai puțin victime.
Autoobservația- cheia cunoașterii
Cunoașterea este o resursă extraordinară pentru dezvoltarea noastră. Învățăm multe lucruri în viața de zi cu zi și ceea ce ne ajută să punem în practică toate acestea, în cel mai eficient și benefic mod, este cunoașterea de sine. Cunoașterea de sine este posibilă prin autoobservație, cu alte cuvinte este posibil să ne cunoaștem atunci când ne dăm voie să observăm cum ne simțim și ce ne dorim cu adevărat. Astfel identificăm care este modul de a acționa în cel mai benefic mod pentru a experimenta fericirea și sănătatea personală.
Atunci când ne observăm, atunci când ne permitem să privim mai mult în interior, ajungem să ne cunoaștem mai bine și să acționăm într- un mod din ce în ce mai creativ și mai benefic pentru noi și cei din jurul nostru.
Fără să ne dăm ocazia de a ne cunoște și de a ne observa adevăratele intenții putem să cădem în capcana de a spune (și chiar de a crede, la un nivel superficial) că suntem bine intenționați, când de fapt jucăm un joc de putere care nu e benefic nimănui.
Fiecare om știe ce i se potrivește cu adevărat
De putine ori știm cu adevărat ce e benefic altora și de multe ori ne pierdem în proiecții inutile. Oamenii nu învață să trăiască privindu-le viața altor persoane. Oamenii nu învață să ia decizii privindu-i pe ceilalți luând decizii în locul lor.
Visul meu îmi aparține și nici măcar nu trebuie înțeles de altcineva. Bucuria mea poate fi o povară pentru altcineva. Reușita mea poate fi de nedorit pentru o altă persoană… și atunci nu e benefic nimănui să decidă pentru alții ( și nu mă refer la copii minori, deși am fi surprinși să descoperim că ei știu și simt mai multe decât credem noi ca pot face).
De exemplu, fericirea ar putea fi experimentată de o femeie atunci când are copii cărora le dedică tot timpul său. Această femeie va gândi și va acționa conform propriului său set de valori, în timp ce o femeie care nu își dorește să devină mamă va avea un set diferit de valori care să îi ghideze acțiunile ce o vor face să experimenteze fericirea. De aceea, pentru ca femeia-mamă să fie fericită ea va trebui să își facă propriile alegeri, în timp ce femeia de carieră va avea un alt parcurs.
Umbra din putere
Puterea folosită în scopuri care se nasc dintr-o intenție sinceră, menită să ajute și pe alții, fără să te dezavantajeze pe tine este, după părerea mea, cea mai plină de noblețe și lumină.
Pe măsură ce începem să îmbrăcăm puterea în straturi strălucitoare care transmit mesaje precum “știu eu ce e mai bine pentru tine”, “am făcut-o spre binele lui”, “o sa îmi mulțumească mai târziu”, pe măsură ce ne folosim puterea pentru a primi aplauze, sau pentru a-i da peste nas cuiva, ne îndepărtam de noblețe și de sinceritate.
Obsevăm de multe ori că atunci când au totul sau atunci când nu mai au nimic oamenii își arată adevărata față.Altfel spus în momentele de criză sau de maximă bucurie majoritatea oamenilor pierd controlul necesar păstrării aparențelor și au un comportament necenzurat, fie pentru că se consideră a fi invincibili, fie pentru că nu mai au nimic de pierdut. Astfel de situații ne ajută să vedem dincolo de aparențe, în ceea ce îi privește pe cei din jurul nostru și în ceea ce îl privește pe fiecare dintre noi.
Dacă fiecare dintre noi ar privi cu mai multă atenție și sinceritate în interiorul său atunci. nu numai că am fi mai puternici dar am folosi puterea pentru o lume mai bună, mai luminoasă.
Sursa foto principală: Unsplash.com