fbpx

Când crezi că nu poți să realizezi ceva, descoperă povestea lui Vasile Adamescu și vei prinde aripi! – Partea I

povestea lui Vasile Adamescu

E internetul plin de speakeri motivaționali și de povești de viață care mai de care mai pline de inspirație. Pentru mine însă, povestea vieții acestui om este mai presus de orice mi-a fost dat să cunosc până acum. Este povestea unui român extraordinar. Povestea asta pe mine nu mă înduioșează ci mă impresionează și mă convinge că în Om e potențial infinit.

Potențialul ăsta trebuie accesat ca să experimentăm extraordinarul.

 Anul trecut am descoperit povestea lui Vasile Adamescu (n. 5 septembrie 1944, Borcea, Călărași, d. 6 decembrie 2018, Cluj-Napoca) într-un film de pe internet, care conținea interviul său. Povestea mi s-a părut extraordinară și am hotărât să citesc apoi cele trei volume ale cărților scrise de domnul Adamescu, cel ce a fost Om, profesor și artist român, cu surdocecitate (lipsa văzului și al auzului).

După ce i-am descoperit povestea greul și imposibilul au căpătat un alt sens pentru mine.



Povestea vieții lui Vasile Adamescu – o altă viziune asupra evoluției potențialului uman

La vârsta de un an și jumătate mama sa naturală a murit. Un an mai târziu, în urma unei meningite, acesta a devenit orb și surd. Educarea și demutizarea acestuia au început abia când avea vârsta de 11 ani. În acest interval a dus mai degrabă o „viață de plantă”, așa cum declara chiar el, și a fost crescut la țară, de bunica sa.

Vasile Adamescu a fost educat sub îndrumarea unor experți din cadrul Liceului pentru nevăzători din Cluj- Napoca. Acest fapt și ajutorul divin au dus la recuperarea sa. Din momentul în care a început educarea sa evoluția acestuia a fost una nemaiîntâlnită, Cu media generala 9.33 Vasile Adamescu a devenit primul orb-surd din România care a absolvit examenul de bacalaureat și care apoi a urmat facultatea.

povestea lui Vasile Adamescu
Foto din galeria personală

Povestea sa, despre cum un mut nevăzător a devenit singurul caz de om suferind de dublă deficiență senzorială  din Europa și al 2 lea din lume, care a fost educat și demutizat, a făcut înconjurul lumii. Acesta și-a scris povestea în cele trei volume ale cărții Influențând viața.

Vasile Adamescu a urmat studii universitare, la Facultatea de Psihopedagogie a UBB Cluj  a devenit la rândul său profesor, ajutând mai multe generații de copii și tineri să comunice astfel încât să fie capabili să își construiască o viață și o carieră, a urmat Școala Populară de Arte Plastice și a fost sculptor.

Povestea sa ne ajută pe noi, cei ce o descoperim, să dobândim o altă viziune asupra evoluției potențialului uman. Evoluția sa sfidează orice probabilitate.



Puterea educației, a perseverenței și a iubirii

Evoluția lui Vasile Adamescu demonstrează cum creierul poate compensa absența unui volum mare de informații, vizuale și auditive în acest caz, prin educație, perseverență și iubire.

Procesul de demutizare și umanizare a fost un proces ce a durat șapte ani, a avut ca rezultat dezvoltarea unei inteligențe mult peste medie și a pornit de la ceva ce pentru mulți poate părea puțin important: acțiuni repetate cu obiecte pe care Vasile Adamescu le atingea, le identifica și mai apoi le rostea numele.

Pașii nu trebuie să fie mari pentru a ajunge la destinație. Mai importantă este perseverența și iubirea pe care omul o manifestă față de viață.

Secretul reușitei constă de multe ori în perseverență iar diferența o fac oamenii- Vasile Adamescu nu ar fi reușit fără profesorii săi care au avut răbdare, care nu au abandonat o luptă care pentru mulți părea pierdută chiar înainte de a începe. Primul său profesor, profesoara sa de suflet pentru care acesta a fost elev de suflet, Florica Sandu, a inventat  un proces original de predare, învățare și evaluare dedicat lui, proces bazat pe sensibilitatea sa tactil-kinestezică.

Modul a gândi, setea de cunoaștere și succesul în viață

Capacitățile sale de analiză și sinteză i-au permis nevăzătorului Vasile Adamescu să obțină media generala 9.33 la examenul de bacalaureat și să urmeze apoi facultatea pe care a absolvit-o cu notă aproape maximă. Modul său de a gândi și de a simți i-au permis să studieze Școala Populară de Arte Plastice, secția sculptură și să câștige premii naționale și internaționale unde a concurat alături de oameni fără deficiențe.



Domnul Adamescu a avut o iubire enormă de viață și o sete incredibilă de cunoștere și de explorare a vieții în numeroase domenii ale sale. Acesta a învățat meserii precum confecționarea periilor, a coșurilor din nuiele, dactilografia și masajul.

A avut o memorie extraordinară care i-a permis lui Vasile Adamescu să recunoască oameni pe care i-a întâlnit cu ani în urmă, doar printr-o strângere de mână. Astfel, după ani, era capabil să asocieze o strângere de mână cu numele exact al unei persone. Acesta identifica acea strângere de mână care întrunea însușirile esențiale pentru a fi definitorie în identificarea persoanei.

Întrebat ce l-a impresionat cel mai mult la Vasile Adamescu, unul dintre profesorii săi a răspuns:- Cred că nivelul de gândire, inteligență și memoria. Dați mâna cu el și vă va recunoaște și peste câțiva ani. (Adamescu, 2020, p.11)

Despre disciplină și succes în viață

Când ajungi să îi descoperi povestea nu ai cum să nu remarci disciplina acestuia și felul în care acesta a explorat viața și a căutat mereu noi căi şi mijloace pentru rezolvarea problemelor.

Mă gândesc că sigur nu i-a fost ușor și totuși nu a încetat să fie disciplinat, să învețe și să își depășească mereu propria condiție… și toate astea în condițiile în care nu vedea și nu auzea.

Pe noi, cei fără astfel de probleme de sănătate, ce ne oprește să facem tot ce putem pentru propria evoluție?

Sursa foto principală: Unsplash.com

Mă găsești și pe Facebook și Instagram

Citește și…

Goana după ce credem noi că avem nevoie

M-am regăsit gonind și m-am oprit cu o respirație adâncă din goana nebună. Ce e[...]

Mesaj pentru copilul meu interior

Acesta este un mesaj pentru copilul meu interior sau altfel spus este ceea ce mi-as[...]

Cum am ajuns sa fiu consilier de dezvoltare personala?

De la ce a pornit totul… Imi povesteste mama ca atunci cand eram copil cea[...]

Respiră

Nimic nu e sigur. Nu există certitudini. Înveți, muncești, excelezi- nu este cert că vei[...]

De ce este important să îmbrățișăm unicitatea?

Eu am o pasiune pentru bijuterii, haine și în general arta creată de mâna omului.[...]

Miracolul sarcinii atunci când ai diabet insulino-dependent încă de când erai copil

Am născut acum aproape trei luni și la scurt timp am început să scriu acest[...]

Când crezi că nu poți să realizezi ceva, descoperă povestea lui Vasile Adamescu și vei prinde aripi! – Partea I

E internetul plin de speakeri motivaționali și de povești de viață care mai de care[...]

Cum imi recapat echilibrul?

Am avut nevoie de o perioada de timp in care sa observ ca ceea ce[...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.